Care sunt tevile ideale pentru instalatiile sub presiune?

Tevile folosite pentru instalatiile sanitare din locuinte si intreprinderi pot fi fabricate din multe materiale diferite. Ca in orice decizie de inginerie, cea mai buna optiune se schimba in functie de utilizare si de conditiile proiectului. De asemenea, fiecare material are avantaje si limitari. Cele mai frecvente materiale pentru conducte utilizate pentru instalatii sanitare sunt cuprul, PVC-ul, CPVC si PEX. Dar exista si altele. Indiferent de materialul de conducte utilizat, poti reduce costurile proiectului prin optimizarea aspectului sistemului de instalatii sanitare. Acest lucru va reduce lungimea totala necesara a conductelor, impreuna cu fitingurile si costurile fortei de munca. 

Care sunt cele mai bune materiale pentru tevile sanitare?

Teava trasa laminata

Teava trasa laminata este realizata fara lipitura, prin intermediul procesului de sudare, si este confectionata din otel. Printre avantajele acestui tip de teava se regasesc durabilitatea si rezistenta crescuta, sectiunea transversala, care este in totalitate rotunda, rezistenta deosebita la presiune, multumita punctului de sudura, care lipseste. Cu ajutorul acestei tevi, presiunea este usor de determinat, din moment ce sudura este inexistenta si nu trebuie sa se tina cont de acest aspect.

Tevile din cupru

Cuprul este foarte durabil si a fost materialul traditional pentru instalatii sanitare inca din anii 1960. De atunci, au fost introduse si alte materiale, dar cuprul este inca una dintre cele mai bune optiuni. Principalul dezavantaj al conductelor de cupru este pretul ridicat si faptul ca necesita lipire si fitinguri suplimentare. Avand in vedere valoarea sa, conductele de cupru sunt tentante pentru hoti, atunci cand sunt expuse.

Tevile din CPVC

Dupa cum sugereaza si numele, CPVC este o conducta din PVC, cu un continut mai mare de clor. Teava din CPVC este potrivita pentru apa calda si apa potabila, spre deosebire de PVC-ul normal. In comparație cu tevile din cupru, cele din CPVC sunt mai netede si produc mai putin zgomot atunci cand curge apa. Conductele din CPVC sunt, de asemenea, izolate, pentru a preveni pierderile de energie, sunt mai flexibile decat conductele metalice si sunt rezistente la foc.

Tevile din PEX

Tevile PEX sunt considerate unele dintre cele mai mari inovatii in instalatiile sanitare. PEX este o conducta extrem de flexibila, asemanatoare unui furtun, care se poate indoi in jurul marginilor si obstacolelor. In plus, foloseste fitinguri de compresie si nu necesita lipici. PEX poate fi utilizata cu usurinta cu tevile existente, inclusiv cu cele din cupru, ceea ce o face excelenta pentru reparatii si modernizari. In timp ce teava din PEX are un cost mai mare decat PVC-ul, costurile de instalare sunt mai mici, iar intretinerea este minima. Tevile si fitingurile PEX au fost folosite de peste 30 de ani, dar au castigat popularitate dupa 2010.

Asadar, avand in vedere varietatea larga de materiale de conducte disponibile, alegerea conductei sanitare potrivite pentru un proiect poate fi o decizie dificila. Cea mai buna recomandare este sa intri in contact cu ingineri sanitari profesionisti si sa afli despre fiecare material disponibil si caracteristicile acestuia. Astfel, te poti asigura ca instalatia sanitara are cel mai potrivit material pentru conditiile si bugetul proiectului tau.

Sursa foto: shutterstock.com

Previous post Alegerea unei canapele in cativa pasi simpli
Next post Rochia de mireasă. Cu mâneci sau fără mâneci?