Functionarea si utilizarea energiei geotermale in cladiri
Energia geotermala este o forma de energie regenerabila care provine din subsolul pamantului. Rezervoarele de apa calda si abur prezente aflate la diferite temperaturi si adancimi sub pamant sunt sursa de energie geotermala.
Energia geotermala este o forma de energie regenerabila care provine din subsolul pamantului. Rezervoarele de apa calda si abur prezente aflate la diferite temperaturi si adancimi sub pamant sunt sursa de energie geotermala. Aceste rezervoare s-au format cand s-a format pamantul. La rezervoarele geotermale subterane se poate ajunge prin puturi de foraj cu o adancime minima de 1,5 km aproximativ. Aceasta forma de energie regenerabila este valorificata si este pregatita pentru a fi utilizata la centralele geotermale. Are diverse aplicatii, cum ar fi generarea de energie electrica, incalzire si racire.
Energia geotermala este mai curata, mai eficienta si mai rentabilia decat combustibilii fosili, deoarece energia produsa in apropierea fabricii, reduce costurile de procesare si transport. In plus, este utilizata in continuu, indeferent de conditiile meteorologice.
Ce este energia geotermala?
Energia geotermala este un tip de energie regenerabila care este stocata in fluidul si rocile din miezul pamantului. Poate fi valorificat prin forarea putului de minim 1,5 km, in rezervorul subteran pentru a ajunge la fluidul fierbinte si la abur, stimuland turbinele legate de generatorul de electricitate.
Cum se genereaza energia geotermala?
Energia geotermala este generata in mod obisnuit in centralele geotermale. Prima centrala geotermala profitabila a fost lansata in 1960 in Statele Unite. In prezent, peste 60 de centrale geotermale functioneaza acum in SUA.
Centralele geotermale sunt de trei tipuri: cu abur uscat, flash si binare, care este cea mai recenta si cea mai avansata.
Centrala geotermala cu abur uscat
Instalatia de energie geotermala cu abur uscat utilizeaza cel mai vechi tip de tehnologie geotermala care scoate la suprafata abur subteran si il foloseste pentru actionarea turbinelor.
Centrala geotermala flash
Instalatia de abur flash preia apa fierbinte de inalta presiune din subteran si o transforma in apa rece si de joasa presiune, care este folosita pentru alimentarea turbinelor. Poluare apei si a aerului din cauza energiei geotermale provine in cea mai mare parte din instalatiile cu abur rapid.
Centrala geotermala binara
Instalatia binara trece apa fierbinte printr-un lichid secundar cu un punct de fierbere mai scazut care se transforma in vapori pentru a functiona turbinele.
Aplicatii geotermale
De indata ce energia geotermala ajunge la suprafata, poate fi folosita pentru diverse aplicatii pe baza caldurii sale.
Rezervorul geotermal subteran de fluid fierbinte si abur poate fi utilizat pentru generarea de electricitate si alte aplicatii de incalzire si racire, cum ar fi pompa de caldura geotermala.
Pompele de caldura racesc cladirile vara si le incalzesc pe timpul anotimpurilor de iarna. In plus, energia geotermala poate fi canalizata sub drumuri si trotuare pentru a topi zapada de pe drumuri. Poate fi, de asemenea, utilizat direct pentru incalzire centralizata si pentru gospodarie.
Avantajele acestei energii geotermale
Economic
Principalul avantaj al instalatiilor geostructurilor energetice fata de alte sisteme geotermale conventionale este ca elementele structurale care sunt necesare pentru stabilitatea structurala si astfel ar fi construite in orice caz sunt utilizate si in scopuri energetice. Acest lucru are ca rezultat o reducere a costurilor initiale de instalare.
Protejarea mediului
Ca si alte sisteme geotermale conventionale cu entalpie scazuta (sonde orizontale si verticale), este mai presus de toate o sursa de energie locala si regenerabila, precum si o sursa de energie verde. Energia produsa din caldura stocata in sol, care provine partial din soarele nostru si partial din pamantul insusi. Aceasta energie este transferata de fluxul de apa subterana. Combinatia acestor efecte are ca rezultat o fluctuatie sezoniera a temperaturii primilor cativa metri de sol, in functie de temperatura aeurlui exterior. Mai adanc, temperatura ramane constanta pe tot parcursul anului pana la aproximativ 50m adancime. (zona neutra)
De la aceasta adancime, temperatura incepe sa creasca cu o rata de aproximativ 3°C la fiecare 100m. acesta se numeste gradient geotermal.
Geostrcturile energetice functioneaza in zona intermediara, cea la temperatura constanta, care in Europa este in intervalul intre 10 si 15°C pe tot parcursul anului.
Asadar, geostructurile energetice reprezinta o sursa de energie verde, regenerabila si locala pentru incalzirea si racirea cladirilor. Principalul avantaj fata de alte sisteme geotermale inchise conventionale este reducerea semnificativa a costurilor initiale de instalare, aceasta reducere datorandu-se utilizarii geostructurilor care ar fi oricum construite. Aplicatia la peretii energetici si tuneluri este mai putin dezvoltata, dar multe proiecte sunt in derulare pentru a intelege mai bine comportamentul si eficienta energetica a acestora.