Sibiul, orasul cu… 1000 de „ochi”

[ad_1]

“Încă din Evul Mediu, aceşti ochi par ochii unor fiinţe. Oraşul era ca un arici, casele fiind dispuse pentru a se apăra, iar prin aceşti ochi, se putea observa totul”, declara, oarecând, pentru Agenţia ROMPRES, un fost director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Vasile Crişan.

Numiţi de specialişti lucarne, “ochii” au funcţia de…  plămâni. “Aceste lucarne, cunoscute la Sibiu ca nişte ‘ochi’, realizează de sute de ani ventilarea podurilor. Practic, aerul circulă în unele acoperişuri din zona veche, doar prin aceşti ‘ochi’, care permit şi observarea, asemenea unor ferestre”, preciza, la un moment dat și un arhitect sibian, Corneliu Drăgan.

Și ca printr-un soi de… „vrajă” a timpului, întreținută de dorința sibienilor de a păstra întru totul farmecul și tradiția orașului, ochii orașului dăinuie. Frumos, profund. Emblematic. Un element de arhitectură multisecular, identitar, ce spune povestea meșterilor de odinioară.

foto: Daniela Pacuraru

[ad_2]

Source link

Previous post Victime in stare de inconstienta intr-un accident pe A3, aproape de Ploiesti
Next post FOTO-DOCUMENT: Bulevardul Elisabeta, asa cum nu l-ati vazut niciodata
Locuri Unice
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.